Campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2018-2019, organizată la nivelul Uniunii Europene de către Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă(EU-OSHA), are ca temă “Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”.
Substanţele periculoase de la locul de muncă pot cauza o mare varietate de probleme de sănătate şi de boli, generând riscuri la adresa securităţii.
Campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătatoase 2018-2019 îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la riscurile prezentate de substanţele periculoase la locul de muncă, precum şi să promoveze o cultură a prevenirii riscurilor. Campania încurajează lucrătorii, reprezentanţii acestora, angajatorii şi conducătorii locurilor de muncă să depună eforturi comune pentru a sprijini munca productivă şi favorabilă sănătăţii la toate vârstele.
În toate domeniile de activitate se utilizează substanţe chimice periculoase cum ar fi agricultură, industrie, construcţii, prepararea alimentelor, curăţenie, sectorul social, sanitar etc. Substanţele chimice sunt considerate şi substanţe generate în timpul procesului de muncă cum ar fi gazele de eşapament diesel, praful de silice, praful de făină etc.
Substanţele periculoase pot avea diverse tipuri de efecte nocive: efecte asupra sănătăţii pe termen lung(astm, rinită, asbestoză, silicoză, cancer pulmonar, leucemie, cancer al cavităţii nazale, mezoteliom etc) şi efecte acute(otrăvirea, boli de piele, alergii etc).

Acţiuni desfăşurate de I.T.M. Vaslui
1. Informare şi conştientizare
În luna octombrie I.T.M. Vaslui a organizat două întâlniri, la care au particiapt 31 de angajatori, reprezentanți ai acestora, lucrători desemnaţi, lucrători şi reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, reprezentanţi ai asiguratorului si a partenerilor sociali.
În cadrul întâlnirilor au fost prezentate materialele campaniei “Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”.
A fost prezentată lucrarea elaborată de ITM Vaslui “Măsuri de prevenirea exploziilor, cauzate de utilizarea agenţilor chimici”.
Au fost distribuite următoarele materiale: broşura-”Premiile pentru bune practice din cadrul campaniei”; DVD- filme SSM-riscuri în utilizarea substanţelor chimice; broşura ”Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele; broşura ”Ghidul campaniei– Managementul substanţelor periculoase” şi a fost completat chestionarul de evaluare a acţiunii de informare şi conştientizare.

2. Acţiuni de control
Au fost efectuate 6 controale, referitoare la utilizarea substanţelor chimice periculoase şi au fost constatate 19 deficienţe astfel:
nu este realizată evaluarea riscurilor în utilizarea substanţelor chimice periculoase;
lucrătorii nu sunt dotaţi cu echipament individual de protecţie adecvat riscurilor şi a substaţelor chimice utilizate;
angajatorii utilizează substanţe chimice fără a deţine autorizaţie(notificare ITM);
depozitarea necorespunzătoare a substanţelor chimice;
nu este elaborat planul de prevenire şi protecţie.
Pentru prevenirea producerii unor evenimente în care sunt implicaţi lucrătorii în utilizarea substanţelor chimice, inspectorii de muncă vor desfăşura acţiuni de control şi în perioada următoare conform planului anual de control şi a campaniilor naţionale şi proprii.

Cu deosebită consideraţie!
Gheorghe CHIRVASE
Inspector şef,
Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.