Senatorul ALDE Ion Hadârcă: MECENATUL MARII UNIRI – VASILE STROESCU

0

Stimate domnule Președinte al Senatului României,
Stimate doamne și stimați domni Senatori!

În ciuda marilor patimi stârnite de eșecul Referendumului de modificare a Constituției privind redefinirea familiei, îmi mențin promisiunea să tratez frământările prezentului prin prisma evenimentelor și faptelor, înzecit mai frământate, ale înaintașilor noștri de acum o sută de ani. Un exercițiu extrem de util și plin de învățăminte. Impresia cea dezolantă în urma comparației este că acum o sută de ani elitele politice românești – instituții, personalități, partide – adunau din scrumul veacurilor de cotropire străină și de sub ruinele unui război devastator o țară întregită și durabilă, iar acum ele par că se întrec în a o risipi.
Nu mă refer la risipa concretă, de peste 160 milioane de lei făcută cu prilejul Referendumului invalidat. Până la urmă o invalidare populară este și ea un rezultat. Opinia însumată este că atât în cazul Referendumului ori al alegerilor, dar și atunci când iese spontan în stradă, poporul român rămâne un factor decident, demn de tot respectul și mai ales de a fi ascultat și luat în seamă.

Risipa cea mai mare pe care personal o simt cu acuitate este cea a timpului sau, mai curând, a unor timpuri pe care le ratăm, favorabile modernizării țării. De ani buni, dar mai tranșant în timpul acestui mandat, se vorbește, de exemplu, despre necesitatea racordării la standardele europene a infrastructurii României: navale, aeriene, terestre.
Generația de la 1859 a desființat vămile dintre Muntenia și Moldova și a creat România. Generația de la 1918 a desființat hotarele care îngrădeau Transilvania, Banatul, Bucovina și Basarabia și a creat România modernă, reîntregită și democrată. Generației noastre îi revine misiunea să continue modernizarea ei și, de ce nu, definitiva noastră reîntregire.
A venit momentul ca arterele rutiere să se dezvolte nu doar pe trasee concentrice regionale A venit momentul ca provinciile se fie legate între ele prin artere moderne, cu noi și mari posibilități de dezvoltare. Autostrada Moldova-Transilvania este deja, la capitolul tărăgănărilor, un proiect de referință pentru toți. Or, realizarea acestui proiect, pe lângă faptul că ar lega Republica Moldova și Moldova istorică de Transilvania, implicit și de Muntenia, ar apropia aceste regiuni de miezul Europei, iar Uniunea Europeană ar participa aici cu fonduri importante.

Suntem datori să nu dăm uitării, să lărgim și să multiplicăm cărările și arterele frăției, bătătorite la începutul secolului trecut, în condiții de prigoană, de basarabeanul Vasile Stroescu în osteneala sa de iluminare a înrobitei Transilvanii și de dezrobire a ei împreună cu celelalte provincii: Basarabia și Bucovina.
Boierul basarabean Vasile Stroescu, un mare învățat al timpurilor lui, și-a pus averea moștenită de la părinți în slujba națiunii sale din provinciile ocupate și oropsite de imperiile agresoare. Fără să fie rugat de anumite entități de stat sau obștești, fără să fie poftit în proiecte public-private, cum am spune noi astăzi, Vasile Stroescu a devenit, din îndemnul inimii, un mare susținător al învățământului românesc în Transilvania.

„Carte și iar carte, școli și iară școli, biserici și iară biserici – prin ele ne vom ridica sufletul și vom fi stăpâni pe cunoștințe, bogății ce nu se pot fura și nu se pot gâtui“, spunea Vasile Stroescu. 216 școli au fost zidite pe banii acestui „Mecena al românilor”, cum i se spunea. Un munte de donații a făcut în zonele sărace ale Regatului, dar și în Basarabia, unde întâmpina împotrivirea regimului țarist, la fel ca și a celui austro-ungar în Transilvania. A ctitorit 96 de biserici și a jertfit o sumă enormă pentru construcția la București a Catedralei Întregirii Neamului, proiect reluat abia în zilele noastre Ar fi judicios ca Vasile Stroescu să fie declarat și ctitor al Catedralei Mântuirii Neamului, astăzi în stadiu de finisare.
Cu o seamă de miliardari români, care se întrec astăzi în topurile Forbes-ului, dar cu imense goluri și viduri structurale, România-mamă se întreabă: dar unde, maică, ne sunt totuși acei generoși Mecena-patrioți, prin care s-ar putea relansa și rescrie adevărata noastră istorie?
Purtând recunoștință lui Stroescu și compatrioților săi pentru zidirea, la propriu, a României Unite, cel mai prețios lucru pe care l-am onora în calitatea noastră de urmași vrednici ai lui și ai generației unirii – oneste, truditoare și generoase – pe care a reprezentat-o Vasile Stroescu, ar fi să desăvârșim proiectele începute de ei. În revista „Neamul românesc” din 1919, marele Nicolae Iorga îl aprecia astfel pe Vasile Stroescu: „…democrat sincer, de convingere adâncă, mai presus de prejudecățile clasei sale, dar și peste toate iluziile demagogiei primejdioase”.

Se știe că Vasile Stroescu, cea mai mare parte a vieții sale, s-a ținut departe de politică. A ajuns să fie ales senator și Președinte al primului Parlament al României Întregite la insistența basarabenilor recunoscători. Nu datorită banilor, ci a recunoștinței populare. „În viața noastră, în lucrurile noastre, spunea atunci Vasile Stroescu, trebuie să avem inimă, gânduri și mâini curate… Toate patimile, gândurile egoiste, urile să le lăsăm la pragul intrării și să intrăm cu gândul numai la binele și propășirea neamului românesc și țării noastre”.
Și mai spunea Vasile Stroescu: „Eu îs cu totul la dispozițiunea Țării și a Neamului Românesc… cu toată inima și cu toată mintea și cu toată averea mea. Eu țin la folosul națiunii, nu la fala mea. Soarta poporului român din Basarabia se află în mâinile noastre, să voim și vom face totul.”

Deci, numai să voim! Marele Mecenat și patriot român Vasile Stroescu a voit și a făcut, iar fapta lui vrednică a trecut deja de prima sută de ani. Urmează, la rându-ne, să voim și să facem fapte bune pentru Neam și pentru Țară. Poporul român din Țară și din Basarabia așteaptă de la noi acțiuni pe măsura celora ale marilor noștri înaintași.
Mulțumesc.

Ion Hadârcă,
Senator de Vaslui

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.