Profesorul bârlădean Nicolae Curelea prezintă trei reţete inedite, care au la bază vinetele.  

Ardei umpluţi cu vinete coapte

Ingrediente:
• 12 – 15 ardei graşi
• 1 kg de vinete;
• 300 g ceapă;
• 1 kg roşii;
• 2 ouă;
• 1 lingură făină;
• 200 ml ulei;
• 1 legătură mărar verde;
• 1 legătură pătrunjel verde;
• zahăr, piper, sare – după gust.


Mod de preparare:

Vinetele se spală, se coc la foc iute, se curăţă de coajă, se pun la scurs şi apoi se toacă la fel ca pentru salată. Ardeii se spală şi se curăţă de cotoare şi seminţe. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în 100 ml ulei, după care se amestecă cu vinetele tocate, la care se mai adaugă sare, piper şi ouă.
Cu această compoziţie se umplu ardeii, se căpăcesc cu felii de roşii şi se aşază într-o cratiţă, unul lângă altul, precum soldaţii. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se toacă mărunt, după care se înăbuşesc în 100 ml ulei împreună cu o lingură de făină, sare, piper şi zahăr. Acest sos se toarnă peste ardeii umpluţi, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierbe la cuptor la foc domol 30 – 40 minute.
Se servesc reci, cu verdeaţă tocată mărunt, adăugată deasupra.

Salată de vinete boierească


Ingrediente:

• 3 kg vinete coapte;
• 1 kg ardei gras copt;
• 1 kg roşii – coapte pe plită;
• 2 căpăţâni usturoi – copt pe plită;
• 1 – 2 ardei iuţi copţi;
• ceapă crudă tocată – câteva linguri cu vârf (după gust);
• smântână groasă dulce – 1 – 2 linguri cu vârf;
• sare – după gust;
• pulbere de piper – după gust;
• ulei de măsline – 200 – 250 ml.


Mod de preparare:

Vinetele se spală, se şterg, se coc pe foc iute, se curăţă de coajă şi se pun la scurs.
Ardeii se spală, se şterg, se coc pe plită, se aşază într-o cratiţă adâncă cu capac şi se presară cu sare grunjoasă pentru a lăsa apă; se curăţă de coajă, cotor şi seminţe şi se pun într-un castron.
Roşiile se spală, se şterg, se coc pe plită la foc moderat, se curăţă, se scurg de zeamă şi se pun într-un castron. Usturoiul se desface, iar căţeii se coc în coajă, pe plită. După ce s-au copt, se curăţă de coajă şi se pun într-un castron. Ardeii iuţi se spală, se şterg, se coc pe plită, se curăţă de coajă şi cotor şi se lasă în aşteptare.
Ceapa crudă se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se lasă în aşteptare. Vinetele scurse, ardeii graşi, roşiile scurse, usturoiul şi ardeii iuţi se toacă pe rând şi se pun într-un castron încăpător. Se freacă temeinic cu lingura de lemn. Se adaugă ceapa tocată mărunt, sarea, piperul, uleiul de măsline, puţin câte puţin, frecându-se vijelios. Când este gata, adăugăm smântâna şi amestecăm uşor. Gustăm de probă şi adăugăm ce lipseşte.

Vinete pane la borcan cu tocăniţă de legume


Ingrediente pentru vinete pane:

• 3 – 4 vinete 
• sare pentru scos zeama din vinete;
• 2 l lapte dulce pentru desărat feliile de vinete;
• făină;
• boia dulce;
• piper pulbere;
• ulei pentru prăjit – 200 – 300 ml.

Ingrediente pentru tocăniţa de legume:
• 400 ml ulei;
• 1 kg ceapă tocată mărunt;
• 1 kg morcov dat pe răzătoarea mare;
• 1 kg ardei gras tocat;
• 1 kg ardei gogoşar tocat;
• 1,5 kg roşii, curăţate de coajă şi tocate;
• 3 – 4 linguri pastă de roşii;
• 1 căpăţână mare de usturoi, tocat mărunt;
• 1 – 2 linguri vegeta (cui îi place);
• sare – după gust;
• piper măcinat – după gust;
• verdeaţă (ţelină, pătrunjel, mărar) tocată fin;
• 3 – 4 foi de dafin.

Mod de preparare:
Vinetele se spală, se şterg şi se taie de-a curmezişul în felii groase de circa 1 cm. Se presară cu sare din belşug, se aşază într-un castron, se acoperă cu un capac şi se lasă la odihnă 7 – 8 ceasuri, pentru a lăsa zeama cea iute. După timpul de graţie, se scurg de saramură, se apasă bine şi se clătesc cu lapte dulce, în care se lasă 1 – 2 ore. Se scurg din nou, se storc, nu prea energic, şi se dau printr-un amestec de făină, boia dulce şi piper râşnit. Se prăjesc în ulei încins şi se pun într-un castron în aşteptare.
Trecem cu încredere la pregătirea tocăniţei de legume. Într-un ceaun de circa 10 l, se călesc în cei 400 ml ulei ceapa, morcovul, ardeiul gras şi ardeiul gogoşar, circa o oră. Picurăm apă din când în când, pentru că legumele nu trebuie să se prăjească. După ce legume s-au pătruns, se adaugă roşiile, pasta de roşii, usturoiul şi condimentele. Se fierbe la foc domol 30 – 40 minute. Se gustă pentru verificare. La sfârşit se adaugă verdeaţa.
În borcane, se aşază alternativ, straturi de vinete pane şi tocăniţă de legume fierbinte. Ultimul strat este de tocăniţă. Se sigilează borcanele, după care se sterilizează la cuptor 40 – 50 minute. Se lasă să se răcească în mediul de sterilizare.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/trei-retete-inedite-vinete-legumele-amesteca-obtine-gust-desavarsit-1_5b4852bddf52022f752b3b96/index.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.