Înscrierea pentru clasele de învățământ profesional din anul școlar 2018-2019 a început pe 15 iunie. Mâine vor fi publicate listele cu elevii înscriși, iar joi și vineri vor fi susținute probele eliminatorii.

Prima etapă dedicată înscrierii absolvenților claselor a VIII-a în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019 se desfășoară în zilele de 15, 18 și 19 iunie. Unitățile de învățământ gimnazial din care provin elevii și unitățile de învățământ cu ofertă educațională pentru învățământul profesional/dual vor furniza toate informațiile de care candidații vor avea nevoie în vederea înscrierii.

La Vaslui, Liceul ”Ștefan Procopiu” are disponibile cinci clase a IX-a, cu 140 de locuri, pentru învățământul profesional. Liceul ”Ion Mincu” are în vedere formarea a șapte clase în meseriile mecanic autor, zidar, brutar-patiser, bucătar, ospătar și coafor.

Mâine, unitățile de învățământ cu ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual vor afișa lista candidaților înscriși. În situația în care se organizează preselecție la unele calificări, se vor afișa atât lista candidaților înscriși, cât și procedura de testare, cu graficul probelor eliminatorii.

Proba de preselecție/eliminatorie se desfășoară în zilele de 20 și 21 iunie, rezultatele fiind afișate în 21 iunie. În cazul în care numărul celor admiși este mai mare decât numărul locurilor existente, va fi organizată o probă suplimentară de admitere, în perioada 25-29 iunie. Modul de organizare și desfășurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte, baremele de evaluare și notare, precum și modul de organizare și desfășurare a contestațiilor sunt stabilite de unitatea de învățământ profesional. Candidații respinși în faza de preselecție vor putea opta, în zilele de 21 și 22 iunie, pentru alte unități.

De menționat că formarea elevilor este susținută financiar prin bursa profesională, care se acordă în cuantum de 200 de lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învățământul profesional, respectiv, de minimum 400 de lei lunar (200 de lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) pentru învățământul dual. În cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite, admiterea se face luând în calcul, în proporție de 70%, media de admitere și, în proporție de 30%, nota obținută la proba suplimentară de admitere.

Conform metodologiei, candidații care nu au susținut Evaluarea Națională sunt luați în calcul cu media 1,00.

Sursa: https://obiectivvaslui.ro/2018/06/18/inscrieri-in-invatamantul-profesional/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.