Podul Înalt ar putea deveni cu adevărat un simbol al Moldovei

0

Un parc tematic de forma Moldovei Mari în care vor fi reproduse miniatural ctitoriile lui Ștefan cel Mare, spații expoziționale și reabilitarea Statuii Ecvestre a domnitoului de la Podul Înalt. Sunt planurile Consiliului Județean cuprinse într-un proiect european de 1,5 milioane de euro care așteaptă evaluarea la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași.

„Pe urmele lui Ștefan cel Mare” este numele proiectului transfrontalier pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani pe care Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, Consiliul Raional Hânceăti din Republica Moldova și Primăria comunei Muntenii de Jos l-au depus la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași.
Documentația a fost depusă pe 21 mai 2018 iar rezultatul evaluării va fi cunoscut până la sfârăitul anului. Proiectul are o finanțare de 1,5 milioane de euro și va avea o durată de implementare de 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.
Va fi reabilitat întregul ansamblu monumental de la Podul Înalt și va fi amenajat un parc tematic care va respecta forma Moldovei Mari din vremea domnitorului în care vor putea fi regăsite, în miniatură, ctitoriile domnitorului.
Pentru Republica Moldova, același proiect transfrontalier vizează reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie de la Ciuciuleni, raionul Hâncești, unde va fi alocat un spațiu expozițional care va aminti de domia lui Ștefan cel Mare.
Principalul obiectiv al proiectului este creșterea afluenței de turiști în zonă, însă planurile vasluienilor se întâlnesc cu o concurență serioase, alte 140 de proiecte, care privesc reabilitarea patrimoniului și alte investiții în sănătate și infrastrctură fiind depuse în cadrul aceluiași program. Din acestea vor fi finanțate doar 30 de proiecte.
„Pentru comuna Muntenii de Jos proiectul este foarte important. Acest monument ne reprezintă pe noi, reprezintă regiunea noastră. După ce vor fi făcute toate investițiile sperăm ca numărul turiștilor în zonă să crească. Eu un lucru foarte bun acest proeict”, a spus Dănuț Crețu, primarul comunei Muntenii de Jos.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.