de Mihaela NICULESCU

În timp ce cadrele medicale de la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad așteaptă cu sufletul la gură să afle care vor fi noile sporuri pe care le vor primi de luna viitoare pentru condiții speciale de muncă (sporurile aferente lunilor martie și aprilie), între primărie și spital au loc schimburi de hârtii.

Nici până la această oră spitalul nu a primit răspuns la adresa în care solicita să i se comunice procentajul sporurilor la nivel de Unitate Administrativ – Teritorială. Așa că suspansul se prelungește, pentru că se pare că punerea în aplicare a legii este destul de grea pentru reprezentanții primăriei. În loc să primească răspunsul cerut, conducerea spitalului a primit de la primărie o adresă, care a stârnit uimirea managerului.

Nu am primit răspuns la adresa noastră, cât anume este procentajul sporurilor pe Unitate Administrativ – Teritorială, așa cum prevede legea. Ni s-a comunicat în schimb că trebuie să facem o serie de calcule, deși acest lucru nu este de competența noastră, ci a celor din primărie, a contabilului și directorului economic. Vom trimite astăzi o adresă, prin care îi înștiințăm că nu noi avem această obligație”, a declarat ieri pentru Est News Daniela Borș, managerul Spitalului „Beldiman”.

Iată conținutul răspunsului trimis de primărie către spital: „Urmare a adresei dumneavoastră nr. 6424/10.04.2018, prin care solicitați să vă comunicăm plafonul valoric în care trebuie să vă încadrați în acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, etc., așa cum s-a prevăzut în OUG nr. 91/2017, avem rugămintea de a ne comunica ce categorii de venituri salariale ați inclus în bugetul dumneavoastră la alineatele „alte sporuri” și „alte drepturi salariale în bani”, cât și suma fiecărei categorii de venit salarial în parte, incluse la cele două alineate menționate anterior. Trebuie să ne comunicați acest detaliu, deoarece sunt categorii de venituri salariale care nu se includ în plafonul la care face referire articolul 25 din Legea nr. 25/2017, iar în buget sunt cumulate”.

Se pare că reprezentanții primăriei nu prea reușesc să deslușească legea, declarând chiar la prima întâlnire cu conducerea spitalului că legea este interpretabilă și dificil de aplicat. Ca atare, dă vina pe spital, care nu și-ar fi făcut temele, iar spitalul, în replică, îi reproșează același lucru.

Specialiștii din cadrul Direcției Economice a primăriei vor trebui totuși să se concentreze pe lege și în cel mai scurt timp să calculeze și să trimită spitalului procentajul cerut. Timpul trece și este total în defavoarea cadrelor medicale. Pe 15 mai salariile acordate vor trebui să cuprindă și noile sporuri, înainte de asta conducerea spitalului și reprezentanții Sindicatului ”Sanitas” trebuind să stea la masa negocierilor.

Nu doar spitalul din Bârlad nu a primit răspuns de la ordonatorul principal de credite. Nici Spitalul Județean de Urgență, care, la fel, nu a primit niciun semn din partea Consiliului Județean, care este ordonatorul principal de credite al acestei instituții.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2018/04/18/conducerea-spitalului-beldiman-maraie-la-angajatii-primariei-in-problema-sporurilor-salariale/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.