de Mihaela NICULESCU

Biblioteca „Stroe Belloescu” din Bârlad derulează cu succes un proiect inedit intitulat „Creștem cititorii”. Inițiativa acestui proiect aparține Cristinei Cătună Boy, o bârlădeancă ce locuiește de mai mulți ani în Statele Unite și care, încântată de un astfel de proiect la care a participat în Maine, unde este stabilită, a dorit să îl aducă și în orașul ei natal.

În biblioteca din localitatea americană toți cei trei copii ai săi au beneficiat de activități recreative, de socializare, interactive și, cel mai minunat lucru, de activități care să îi apropie, încă de foarte mici, de cartea tipărită. Venită în țară vara trecută, Cristina Cătună Boy a mers să viziteze Biblioteca „Stroe S. Belloescu”, în care a petrecut multe ore când era liceană, dar și să le vorbească bibliotecarelor despre acest proiect american, care are succes peste ocean.

Cristina Cătună Boy a venit cu o propunere minunată, pe care am agreat-o de la început. Este un proiect care se bucură de succes la noi în oraș, întrucât prin intermediul jocului interactiv, audierea de povești și privirea cărților tipărite, speciale pentru ei, copiii petrec într-un mod util timpul liber, alături de mamele lor și în același timp se recrează, socializează și se împrietenesc cu cartea tipărită”, ne-a declarat Cristina Vizitiu, șefa Serviciului Biblioteci Bârlad.

Proiectul „Creștem cititorii” este practic un nou serviciu pe care biblioteca bârlădeană l-a inclus în programul său pentru beneficiari. În fiecare zi de joi, de la ora 16.30, sunt așteptați la bibliotecă micuții de până în 3 ani, alături de mamele lor, iar de la 17.30 cei între 3 și 6 ani împreună cu mămicile.

La început, activitățile propuse de Cristina Cătună Boy au fost coordonate chiar de ea. Îmi amintesc că ne-a adus eșarfe, bețișoare, jucării, măști, dar și cărți speciale pentru bebeluși, donate de mămici din Statele Unite. Sunt cărți cartonate cu poze și texte, dar și cu imagini în relief, care atrag atenția micuților. A donat și cărți alb – negru, știut fiind faptul că până la un an copilul nu distinge culorile. Inimoasa bârlădeancă a promis că va achiziționa în curând de pe internet cărți similare celor aduse din America, dar cu texte în limba română și apoi ni le va dona. Este o adevărată plăcere să lucrăm cu acești bebeluși și preșcolari, cărora deja le-am făcut permis de utilizator. Cel mai mic cititor al nostru are aproape un an și jumătate. Învățăm să numărăm, avem cărți cu numere, ne jucăm cu eșarfe, cu animăluțe pe bețișoare, cu măști, le propunem să asculte cu interes povești și să cânte odată cu mămicile lor. Este un gen de miniludotecă, totul petrecându-se într-un cadru cât mai intim, apropiat de cel de acasă. Copiii se joacă pe un covoraș, au pernuțe și scăunele adaptate lor și pentru asta mulțumim Primăriei care ne-a sprijinit.”, a declarat Andreea Mihaela Hanganu, coordonatorul proiectului.

Biblioteca a făcut cunoscut noul său serviciu pe Facebook, iar mămicile interesate de educarea copiilor lor au reacționat imediat. Pentru grupa de vârstă 0 – 3 ani s-au înscris 10 copii, iar pentru categoria 3 – 6 ani șapte copii. Proiectul „Creștem cititorii” este o modalitate de a ține cât mai departe copiii de televizor și de calculator. Cristina Cătună Boy a început din ianuarie să le interzică copiilor săi să se mai uite la televizor. Americanii, de fapt, încearcă să îi țină departe de micul ecran pe copiii până în trei ani și deja este o realitate că până la vârsta de trei ani americanii nu îi lasă pe copii să stea la calculator, să folosească telefonul și tableta.

Proiectul „Creștem cititorii” este un început bun pentru un stil de viață sănătos, acela de a atrage copiii către activități specifice vârstei lor și de a le face cunoscută, de la câteva luni de viață, cartea. Mai este mult până ce și în România mămicile vor primi la externare, dupa naștere, un pachet de cărți speciale pentru mame și bebeluși și până când, după fiecare vizită la pediatru, copiii vor primi în dar o carte. Așa se întâmplă în America. Cu puțin efort însă, și mămicile din Bârlad vor putea învăța multe din acest schimb de experiență, apelând la serviciile gratuite ale Bibliotecii „Stroe Belloescu”, participând efectiv la proiectul „Creștem cititorii”.

Anul acesta, bibliotecarii de la „Belloescu” vor merge cu proiectul și prin grădinițe, la invitația educatoarelor. Până acum, au fost chemați luna trecută de directoarea grădiniței nr. 5 și așteaptă invitații și de la alte grădinițe interesate.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2018/03/16/barladeanca-stabilita-in-america-ce-si-a-propus-sa-creasca-cititori-in-orasul-natal/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.