„Obiectivul pe care îl are actualul Guvern: puțin la mulți și mult la puțini!”

0

Daniel OLTEANU, deputat PNL꞉ “Capcana întinsă prin Programul de Guvernare – 1 milion de romȃni cu salarii de minimum 1000 euro în 2020 – tot pe criteriul «puțin la mulți și mult la puțini»”

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului iresponsabil și inegal în care Guvernul gestionează și alocă resursele, condamnȃnd în continuare județele sărace să asiste la direcționarea fondurilor exclusiv către regiunile bogate. Olteanu susține că Programul de Guvernare prevede măsuri-capcană, în special pentru romȃnii din zonele abandonate, cum este județul Vaslui, unde locuitorii sunt nevoiți să-și părăsească locurile natale în schimbul unor venituri mai mari.

În cadrul unei declarații în plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu s-a referit la obiectivul pe care îl are actualul Guvern, ca 1 milion de cetăţeni să aibă un salariu de peste 1.000 euro în anul 2020, obiectiv pe care îl apreciază drept unul “fantezist”. Olteanu acuză faptul că nu există mențiuni clare cu privire la distribuția veniturilor pe regiuni sau județe, în condiţiile în care acest obiectiv ar fi trebuit asumat mai ales pentru zonele subdezvoltate. Deputatul liberal arată că, în oglinda guvernărilor anterioare și a alocărilor de care are parte Moldova, prin Ministerul Transporturilor, cel mai probabil Regiunii de Nord-Est îi va reveni tot 1% din aceste salarii, în timp ce Bucureştiul şi zonele bogate vor avea 80% din cetăţeni cu venituri mari.

“Vreau să atrag atenţia asupra unei capcane care ne este întinsă prin Programul de Guvernare, o capcană pe care nu sunt dispus să o trec cu vederea. M-aş fi aşteptat, din partea unui Guvern în majoritate social-democrat, să existe o atenţie mai mare pentru echitate, pentru distribuirea echilibrată şi echitabilă a resurselor. M-aş fi aşteptat ca peste 4 milioane de moldoveni să nu privească umiliţi la alocările pe care le primesc 2 milioane de bucureşteni, şi mi-aş fi dorit ca cei peste 400.000 de vasluieni să nu aibă parte, în domeniul investiţiilor în infrastructură, de alocări procentuale care încep cu zero. Din această perspectivă, nu sunt deloc entuziasmat de obiectivul prezentat în Programul de guvernare, la pagina 26, conform căruia în anul 2020 peste 1 milion de cetăţeni ar urma să aibă salariul brut de minimum 1.000 euro, asta însemnând că vor face parte din clasa de mijloc”, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că, în lipsa unor date și explicații concrete în legătură cu modul în care vor fi distribuite salariile pe regiuni, măsura rămȃne doar o promisiune mincinoasă, pe hȃrtie.

“Dincolo de acest tip de ambiţie, sau poate fantezie, pe mine, ca vasluian, ca moldovean, acest obiectiv mă pune pe gȃnduri. Pentru că Programul de Guvernare nu spune şi UNDE anume vor fi aceste salarii, care va fi distribuţia lor pe regiuni, pe judeţe. Mi-e teamă că, proporţional, va fi ca la autostrăzi. Dacă privim de sus, da, avem 700 km. Dacă apropiem oglinda, vedem că Moldova are zero, iar judeţe precum Vaslui sau Botoşani sunt condamnate. Din acest punct de vedere, mă sperie obiectivul cu 1 milion de cetăţeni cu salariu de peste 1.000 euro, pentru că, dacă vom avea parte de aceeaşi abordare ca în guvernările anterioare, abia 1 % din aceste salarii vor fi probabil în Moldova, iar Bucureştiul şi regiunile bogate vor avea 80% din cetăţeni cu venituri mari”, spune deputatul liberal. Acesta avertizează că moldovenii vor taxa dur guvenanții în situația în care vor fi obligați să-și părăsească locurile natale pentru a simți beneficiile creșterii economice promise prin Programul de Guvernare.

“Tot ceea ce se întâmplă acum la nivelul infrastructurii, cu şantiere mari deschise exclusiv în Bucureşti şi în Transilvania, mă face să cred că moldovenii care vor salarii mari, cei care vor acei 1.000 euro în 2020, trebuie să-şi părăsească în continuare locurile natale. Şi le atrag atenţia reprezentanţilor Puterii că-i voi taxa dur dacă uită ceea ce tot Programul de Guvernare subliniază, la pagina 10: «Sustenabilitatea creșterii economice nu poate fi menținută fără a implementa o diseminare echitabilă a beneficiilor creșterii economice. Și aici trebuie să ne rupem de modelul din trecut – mult la puțini și puțin la mulți.»”, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

11 martie 2018

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.