ADAPTARE…În fiecare an, zeci de copii români care au studiat pentru o perioadã în unitãtile de învãtãmânt din strãinãtate, unde au plecat urmându-si pãrintii care muncesc preponderent în tãri precum Spania, Italia sau Anglia, se reîntorc în România. În anul scolar anterior, 70 de elevi au fost reînscrisi în scolile din judetul Vaslui. Elevii remigrati, asa cum se numesc elevii care au studiat o perioadã peste granite, dupã care s-au întors acasã, întâmpinã mari dificultãti în a se acomoda si în a vorbi limba maternã. Acestia trebuie sã se învete cu un sistem diferit, iar de multe ori au nevoie de ajutor special din partea cadrelor didactice.

Exodul românilor care îsi cautã norocul în strãinãtate, început cu multi ani în urmã, continuã. Mii de români aleg sã pãrãseascã tara anual pentru a lucra în strãinãtate în speranta unui viitor mai bun atât pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor. Multi pãrinti, pentru a evita traumele în rândul celor mici, îi iau cu ei, înscriindu-i la scolile din tara adoptivã. Cum sistemul de învãtãmânt este diferit, copiii trebuie sã facã fatã unor noi provocãri, iar istoria recentã ne aratã cã acestia s-au descurcat foarte bine. Asta pentru cã, de cele mai multe ori, elevii care au început scoala în România pleacã cu un bagaj de cunostinte care depãseste nivelul elevilor de aceeasi vârstã din tãrile adoptive. Multi dintre stranieri însã, care au reusit sã câstige banii necesari pentru a-si începe o afacere sau au fost obligati de împrejurãri, au decis sã revinã în tarã, fiind nevoiti sã îi reînscrie pe cei mici la vechile scoli. Reacomodarea este, de obicei, destul de grea, deoarece cunosâstintele acumulate pe parcursul timpului în care au fost plecati sunt precare comparativ cu ale fostilor colegi, astfel încât, în urma evaluãrilor, ajung sã repete inclusiv anii scolari pe care i-au urmat în strãinãtate sau au nevoie de ajutor în plus pentru a se mentine pe linia de plutire.

Date statistice

Numãrul elevilor reîntorsi în sistemul de învãtãmânt românesc în anul scolar 2016-2017 este de 70 elevi (în anul scolar 2015-2016 – 91 elevi, în anul scolar 2014-2015 – 131 elevi, în anul scolar 2013-2014 s-au reîntors 151 de elevi, în anul scolar 2012-2013 s-au reîntors 81 elevi). 11 dintre acestia au prezentat dificultãti de învãtare.

Mãsuri speciale pentru sustinerea copiilor

Mãsuri întreprinse de cadrele didactice pentru sprijinirea copiilor reîntorsi din strãinãtate care prezintã dificultãti de învãtare: consiliere individualã si de grup, individualizarea sarcinilor de lucru, pregãtirea suplimentarã cu profesorii clasei în special la disciplinele unde întâmpinã dificultãti de învãtare, implicarea în diferite activitãti extrascolare, activitãti pentru integrarea elevilor în colectivul clasei, educatie remedialã, elaborarea de planuri de interventie personalizatã, discutii cu pãrintii/tutorii, vizite la domiciliu, terapie logopedicã.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/intorsi-din-strainatate-zeci-de-elevi-reinmatriculati-in-scolile-din-vaslui

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.